1947 | - W Państwowej Szkole Żeńskiej Przemysłu Odzieżowego utworzono Liceum Przemysłu Gospodarczego
|
1951 | - Powstało Liceum Gospodnie oraz Liceum Gastronomiczne. Szkoła początkowo znajdowała się przy ulicy Hauke – Bosaka, później przy ulicy Prądzyńskiego, a następnie w budynku obecnej Renomy na pl.Kościuszki
|
1952 | - Utworzono Technikum Gastronomiczne oraz Zasadniczą Szkołę Gastronomiczną kształcącą w zawodach kucharz i kelner. Naukę przedmiotów zawodowych prowadzą „Snopkowianki” (zdeklasowane szlachcianki i hrabianki ze słynnej szkoły w Snopkowie), które dbają o różnorodność receptur oraz nawiązanie do tradycji, wprowadzając nowoczesne metody w procesie dydaktycznym. Obie szkoły liczą 190 uczniów.
|
1957 | - Technikum Gospodarcze przeniesione do nowej siedziby przy ul. Wielkiej 129 (aktualnie Kamienna 86)
- Uroczyste otwarcie pracowni technologicznych
|
1962 | - Powstało Technikum Hotelarskie i Państwowa Szkoła Hotelarska dla absolwentów liceów ogólnokształcących, co poszerza ofertę kształcenia.
|
1964 | - Utworzono Technikum Gospodarcze dla Pracujących na podstawie ZSZ.
|
1966 | - W szkole kształci się już 2200 uczniów.
|
1967 | - Uroczyste otwarcie Warsztatów Szkolnych.
|
1968 | - Zwycięstwo uczniów w teleturnieju „Kucharz doskonały”
|
1975 | - Utworzono Zespół Szkół Gastronomicznych, w skład którego wchodzą: Technikum Gastronomiczne (w tym wydział zaoczny i dla pracujących), Zasadnicza Szkoła Gastronomiczna (w tym wydział zaoczny i dla pracujących), Zasadnicza Szkoła Zawodowa Dokształcająca Nr 5, Liceum Zawodowe Nr 6 oraz Policealne Studium Zawodowe Nr 7.
|
1983 | - Remont Warsztatów Szkolnych.
|
1985 | - Zespół Szkół Gastronomicznych, jako jedna z trzech szkół w Polsce, otrzymuje Medal Edukacji Narodowej za działalność w zakresie OHP.
|
1986 | - ZSG zdobywa nagrody i wyróżnienia jako jedna z siedmiu najlepszych szkół w Polsce.
|
1987 | - ZSG otrzymuje tytuł Komendy Szkolnej XXX-lecia OHP.
|
1993 | - I miejsce w Konkursie Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
- W szkole uczy się 1500 uczniów.
|
1994 | - I miejsce drużynowo oraz II miejsce w Konkursie Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
- W ZSG odbyła się Młodzieżowa sesja ONZ z udziałem 309 uczniów szkół średnich z Polski, Niemiec i Włoch.
|
1996 | - I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Trzech Miast: Wrocław – Halle – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Halle).
- II i III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
|
1997 | - W ZSG uczy się 1450 uczniów.
- I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Trzech Miast: Wrocław – Halle – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Wrocław).
- II miejsce w II Ogólnopolskim Konkursie „Na najlepszego ucznia w zawodzie: kucharz.”
- II miejsce w finale Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
|
1998 | - I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Trzech Miast: Wrocław – Halle – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Stadthagen).
|
1999 | - I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Trzech Miast: Wrocław – Halle – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Halle).
- Udział uczniów ZSG w przygotowaniu pierwszej książki kulinarnej Macieja Kuronia.
|
2000 | - Reforma Szkolnictwa nakazuje likwidację letniej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz.
- II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Wrocław).
- II i III miejsce w Ogólnopolskim Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
|
2001 | - II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Stadthagen).
- Udział uczniów ZSG w międzynarodowym Seminarium Młodzieży w Krzyżowej.
- Uczeń ZSG laureatem Ogólnopolskiego Konkursu Nastolatków „Ośmiu Wspaniałych.”
|
2002 | - Utworzono Liceum Profilowane Nr XI z dwoma profilami: usługowo-gospodarczym oraz rolniczo-spożywczym.
- W wyniku likwidacji Zespół Szkół Spożywczych przy ul. Swobodnej przejmuje Technikum Przetwórstwa Spożywczego i Liceum Techniczne.
- Liczba uczniów wzrosła do 1250.
- W warsztatach przeprowadzono kapitalny remont, a pracownie zostały wyposażone w nowoczesny sprzęt gastronomiczny.
- Udział uczniów ZSG w konkursie historycznym „Szkolna Liga Mistrzów Historii Wrocławia” organizowanym przez redakcję „Słowa Polskiego.”
- III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym w Jeseniku.
- Rekord Guinnessa – 10 uczniów przystąpiło do ustanowienia rekordu, w ciągu 100 minut uformowano i ugotowano 1663 pierogi.
- I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Stadthagen).
|
2003 | - Utworzono 2-letnią ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii.
- I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Wrocław).
- I miejsce w Ogólnopolskim Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
- W ZSG zorganizowano festyn pod hasłem „Odpowiedzialni za siebie i za innych.”
|
2004 | - I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Tapolca).
|
2005 | - Liceum zawodowe i technikum wygasły. Powstały roczne i 2-letnie szkoły policealne w zawodzie technik usług gastronomicznych, technik hotelarstwa oraz technik obsługi turystycznej.
- ZSG wchodzi w skład Wrocławskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie.
- I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Stadthagen).
- II miejsce w Jesiennych Zawodach Strzeleckich oraz Konkursie Wiedzy „Z dziejów oręża polskiego.”
|
2006 | - W Zespole Szkół Gastronomicznych uczniowie kształcą się w Liceum Profilowanym Nr XI z dwoma profilami: usługowo-gospodarczym oraz rolniczo-spożywczym; ZSZ (dwuletniej) – kucharz małej gastronomii; technikum uzupełniającym Nr 6 dla dorosłych.
- I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Halle).
- III miejsce w kategorii amatorów w Mistrzostwach Polski w Grillowaniu.
|
2007 | - Reaktywowano technikum młodzieżowe w zawodach: kucharz, kelner oraz technik organizacji usług gastronomicznych.
- III miejsce w konkursie na najlepszy SU szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych Wrocławia.
- I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Wrocław).
- ZSG członkiem AEHT – Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych z siedzibą w Strasburgu.
|
2008 | - Reaktywowano technika w zawodzie: technik hotelarstwa oraz technik obsługi turystycznej.
- ZSG zdobywa Certyfikat Jakości „Szkoła Przedsiębiorczości”.
- I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Tapolca).
- I miejsce w 3 Olimpiadzie Smaku w kategorii Juniorów.
- II miejsce w konkursie na najlepszy SU szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych Wrocławia.
|
2009 | - I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Zgotuj sobie sukces.”
- II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Tapolca).
- Udział młodzieży ZSG w I edycji Festiwalu kulinarnego „Europa na widelcu.”
- II miejsce w konkursie na najlepszy SU szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych Wrocławia.
- ZSG ma swojego krasnala, zaprojektowanego przez uczennicę – GASTRONOMKA.
|
2010 | - W miejsce 2-letniej Zasadniczej Szkoły Zawodowej powołano 3-letnią w zawodzie: kucharz.
- III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kucharz-kelner (Halle).
- I miejsce w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś.”
- III miejsce w Kulinarnym Pucharze Świata – Luksemburg.
- III miejsce w konkursie na najlepszy SU szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych Wrocławia.
|
2011 | - Wygasły szkoły policealne.
- Szkoła bierze udział w unijnym projekcie Modernizacja Centrów Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku, sfinansowanym przez Regionalny Program Operacyjny, co pozwala na wyposażenie w pomoce dydaktyczne oraz urządzenia gastronomiczne.
- II miejsce w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś” – Dawid Bryja i Michał Sławik.
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Zgotuj sobie sukces.”
- II miejsce w Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym Dolnego Śląska Ale Pasztet”- Zamek Kliczków.
- I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie: kucharz.
- II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Wrocław – Halle – Tapolca – Stadthagen w zawodzie kelner (Wrocław).
- III miejsce – Dolnośląskie Potyczki Hotelarskie.
- III miejsce w konkursie na najlepszy SU szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych Wrocławia.
|
2012 | - Powstały KKZ T6 – kucharz, T15 – technik żywienia i usług gastronomicznych (w szkole odbywają się pierwsze egzaminy zewnętrzne).
- I miejsce w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś.”
- III miejsce drużynowo w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie.
- I miejsce w VII Międzynarodowych Mistrzostwach Europy w Przygotowaniu Potraw z Karpia w Skoczowie.
- III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kuchnia Polska na Mazowszu – Warszawa.
- I miejsce w II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego – Ale Pasztet” w Zamku Kliczków.
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.”
- II miejsce w Dolnośląskich Potyczkach Hotelarskich.
- V miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Wratislavia Aeterna.
- II miejsce w Konkursie „Młody Dolnoślązak – Dojrzały Turysta – Wiem jak promować Dolny Śląsk!”
- I miejsce w województwie w Ogólnopolskim Projekcie – Dzień Przedsiębiorczości (pod patronatem Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego).
|
2013 | - I miejsce w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś.”
- III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Zgotuj sobie sukces.”
- II miejsce w Międzynarodowych Mistrzostwach Europy w przygotowaniu potraw z karpia – Skoczów.
- II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Dolnośląsko-Dolnosaksońskim „Partnerstwo, które smakuje.”
- II miejsce w Konkursie kulinarnym „Smak pstrąga w Pieninach” – Sromowce Niżne.
- II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Stadthagen – Carcassonne – Wrocław – Tapolca (Stadthagen).
- I miejsce w Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym Dolnego Śląska „Ale Pasztet”- Zamek Kliczków.
- I miejsce drużynowo w V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia.”
- II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” 2013.
- I miejsce w Dolnośląskich Potyczkach Hotelarskich.
- IV miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Wratislavia Aeterna.
|
2014 | - I miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Stadthagen – Carcassonne – Wrocław – Tapolca (Carcassonne) – Sandra Kubasik.
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Zgotuj sobie sukces.”
- I miejsce w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś.”
- I miejsce w Dolnośląskich Potyczkach Hotelarskich.
- IV miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Wratislavia Aeterna.
- IV miejsce w Olimpiadzie Krajoznawczej Dolnego Śląska.
- I miejsce w etapie wojewódzkim w Konkursie na Najlepszych Uczniów w Zawodzie: technik obsługi turystycznej.
|
2015 | - Wygaszono Technikum Uzupełniające Nr 6 dla dorosłych.
- Powołano 2-3 semestralne Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe.
- II miejsce w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś.”
- II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Stadthagen – Carcassonne – Wrocław – Tapolca (Wrocław).
- I miejsce w etapie wojewódzkim w Konkursie na Najlepszych Uczniów w zawodzie: kucharz.
- I miejsce w I Wrocławskim Kulinarnym Rajdzie Młodych Mistrzów – Hotel Haston.
- I miejsce w Dolnośląskich Potyczkach Hotelarskich.
- IV miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Wratislavia Aeterna.
- V miejsce w Olimpiadzie Krajoznawczej Dolnego Śląska.
- Technikum Nr 9 zdobywa III miejsce w obszarze egzaminów zawodowych w Ogólnopolskim Rankingu PERSPEKTYWY w zawodzie kelner oraz VI w zawodzie technika obsługi turystycznej.
|
2016 | - I miejsce w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś.”
- Udział w finale Konkursu kulinarnego Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2016” (Warszawa).
- III miejsce w Culinary Excellence we Wrocławiu.
- I miejsce w Dolnośląskich Potyczkach Hotelarskich.
- IV miejsce w Olimpiadzie Krajoznawczej Dolnego Śląska.
- III miejsce w Konkursie „Gra Quest” – wyprawa odkrywców Dolnego Śląska.
- ZSG otrzymuje tytuł Srebrnej Szkoły w Ogólnopolskim Rankingu Techników 2016 PERSPEKTYWY.
- ZSG zostaje przyjęta do elitarnego grona Szkół Ambasadorów Parlamentu Europejskiego (EPAS).
|
2017 | - ZSG uzyskuje tytuł Brązowej Szkoły w Ogólnopolskim Rankingu Techników 2017 PERSPEKTYWY.
- Zasadniczą Szkołę Zawodową przekształcono w Szkołę Branżową I stopnia.
- III miejsce w Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym Dolnego Śląska Ale Pasztet”- Zamek Kliczków.
- III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Czterech Miast: Stadthagen – Carcassonne – Wrocław – Tapolca (Stadthagen).
- III miejsce w konkursie Zielona Budka Master Challenge w Ostródzie.
- I oraz II miejsce w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś.”
- II miejsce w Culinary Excellence we Wrocławiu.
- I miejsce w Dolnośląskich Potyczkach Hotelarskich.
- II miejsce oraz tytuł I Wicemistrza w Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej.
- II miejsce w Olimpiadzie Krajoznawczej Dolnego Śląska.
- VI miejsce w finale Olimpiady Wiedzy o Turystyce.
|
2018 | - II miejsce w Konkursie kulinarnym – Sportowa Wiosna – Hotel Mistral Sport w Gniewie.
- III miejsce w 50 Młodzieżowej Olimpiadzie Krajoznawczej Dolnego Śląska.
- II miejsce w Culinary Excellence we Wrocławiu.
|